Vuurwerkangst
Het is nooit te laat om nog iets te doen voor je dier met vuurwerkangst.
Hieronder geven wij je meer informatie.
Let wel op, onze informatie is algemeen en niet op maat voor jouw dier.
Wil jij specifiek voor jouw situatie voor jouw dier advies? Kom dan naar de winkel in Beekbergen of mail ons (dan maken we evt een telefonische afspraak)
Laatste moment tips bij vuurwerkangst: scrol naar beneden om alle onderwerpen te lezen
Ondersteunende producten (supplementen)
Tips voor katten
Tips voor honden
Tante Linda geeft advies
TIps voor jou, het baasje
Al enkele maanden proberen we diereigenaren te helpen de vuurwerkangst van hun huisdier te verminderen. Want hoe eerder je erbij bent hoe meer je er aan kan doen. Nu in de laatste dagen voor de jaarwisseling willen we toch nog een aantal zo genaamde ‘laatste moment tips’ meegeven.
ONDERSTEUNENDE PRODUCTEN
De Rustmix van Frama en Puur Calm werken snel en effectief. Je dier is minder angstig, maar wordt niet suf. Verwacht bij een zeer ernstig dier echter geen wonderen. Uit ervaring weten wij dat dit goede middelen zijn voor wie er op het laatste moment nog iets wil of moet doen.
Matatabi kauwstokjes voor de kat kunnen een rustgevende werking bieden en de kat net dat beetje ontspanning geven die ze nodig kan hebben. Ook een speeltje met sterk kattenkruid kan dit effect hebben.
Zorg dat je Bach Rescue Pets bij de hand hebt. Is er dan een moment van grote schrik kan, je dit gelijk toedienen: de effecten van het schrikmoment zullen door de Bach Rescue minder heftig zijn. Ook kun je bij een al angstig dier de Bach Rescue in de waterbak doen.
HONDEN:
Zorg ervoor dat je op Oudejaarsavond de ramen en deuren goed dicht houdt en doe de gordijnen dicht. Het helpt de meeste dieren niet om te zien waar het geknal door veroorzaakt wordt, die vinden dit alleen maar extra eng. Je kunt een cd’tje aanzetten om het geluid enigszins te verdoezelen. Laat je hond in ieder geval niet alleen. Zorg ook dat hij niet de deur uit kan glippen als deze rond de jaarwisseling even open staat.
Kijk of de halsband of tuig van je hond nog goed passen en hij er niet kan uit ontsnappen. Lijn hem desnoods dubbel aan, zowel halsband als tuig bijvoorbeeld. Zorg voor een penning of nametag met telefoonnummer en dat de chipregistratie de juiste gegevens bevat.
KATTEN:
Laat je kat de laatste dagen voor oud en nieuw niet meer naar buiten. Doe het kattenluik op slot en zorg dat de kattenbak schoon en bereikbaar is. Voor buitenkatten kan je de kattenbak vullen met zand ipv grit.
Zorg dat het kattenluik op de stand staat dat de kat wel van buiten naar binnen kan, voor katten die mogelijk via een deur snel naar buiten schieten en zo toch weer naar binnen kunnen.
Is je kat heel erg in paniek en vliegt deze door het huis, zou je de kat gedurende die periode in haar reismand kunnen doen en bij haar blijven. Zo voorkom je ongelukken.
TANTE LINDA GEEFT ADVIES:
- Gooi je cadeaupapier en of lege dozen van de kerstcadeautjes niet direct weg, maar maak hier een fantastische snuffelmogelijkheid voor je hond of kat van.
Soms is het zelfs niet nodig om direct voertjes te gebruiken, want aan al die doosjes en papiertjes zitten voor je dier al de meest geweldige geurtjes. De tweede ronde strooi je wat lekkere voertjes in de dozen of tussen de proppen papier en kan je dier op voor een nieuwe ronde. Maak het niet te moeilijk en probeer je dier wel onder toezicht, maar toch zijn of haar eigen gang te laten gaan. - Neuswerk moet vooral leuk en ontspannend zijn en geen frustratie geven. Als een hond heel lang bezig is met een puzzel is dit niet perse heel positief.
- Vul een luchtpijp (deze hebben wij van rund, lam & paard) eens met een lekkere blikvoeding. Zeker voor oudjaarsavond is dit een heerlijke afleiding. Je hond zal eerst de inhoud van de luchtpijp eruit proberen te peuteren en kan dan nog even knagen op de luchtpijp.
- Ook een buffeloor, lamsoor of konijnenoor kan je vullen met bijv. iets lekkers van Tubidog. Die laatste hebben wij in verschillende smaken, zelfs leverpastei, kaassmaak of vegetarisch.
- Put je dier niet uit, hierdoor zal hij of zij juist meer ontvankelijk zijn voor prikkels. Een fijne boswandeling (waarbij je onderweg af en toe wat voertjes strooit om het snuffelen aan te moedigen en zo ontspanning te stimuleren) is natuurlijk wel altijd fijn.
- Heb je een hond die extreem angstig is, neem je dier mee in de auto en rijdt de snelweg op. Zet een gezellig muziekje op. Op de snelweg is het geluid van vuurwerk vaak veel minder hard dan in een woonwijk. Zorg wel dat je op tijd vertrekt en niet pas om middernacht.
VOOR JOU, HET BAASJE:
- Maak een positief plaatje in je eigen hoofd, focus op wat goed gaat.
- Let op je eigen energie en gedrag. Hoe meer ontspannen jezelf bent, hoe beter dat is voor je hond.
- Maak er samen een fijne en liefdevolle avond van.
- Misschien wel de allerbelangrijkste tip: steun je dier. Jarenlang is er geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten als hij schrikt of bang is. En die gedachte ‘niet aaien, want anders aai je de angst erin’ leeft helaas onder sommige eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij - onwetend en goedbedoelend - hun bange dier in zijn sop gaarkoken als hij verstijfd wegkruipt.
Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd.