Gifvrije snacks
De afgelopen week is er groot alarm geslagen over honden die ernstig ziek zijn geworden door het kauwen op kauwbotten van het merk Barkoo. Er zijn inmiddels 13 honden overleden en er zijn 47 meldingen bekend bij de NVWA. Gelukkig heeft deze direct actie ondernomen. Dit is het officiële bericht: https://www.nvwa.nl/documenten/waarschuwingen/2024/12/31/veiligheidswaarschuwing-barkoo-kauwbotjes-voor-honden
Er is nog niet definitief vastgesteld welke neurotoxische stof het betreft.
In dit specifieke geval gaat het om 1 merk, verkocht door twee webshops die vanuit dezelfde multinational komen. Ik ga ervan uit dat het product dan ook echt alleen via deze kanalen verkocht is.
Dit bewijst maar weer eens dat niet alle kauwsnacks voor je hond volledig veilig zijn. Ook niet iedere fabrikant handelt uit zuivere bedoelingen.
Ik heb besloten om onderstaand artikel te schrijven om te informeren en onze kennis te delen. Dit omdat er een heel groot verschil is tussen de verschillende kauwartikelen voor honden. Verschillen in productieproces, ingrediënten, herkomst en (voedsel)veiligheid.
Via Natura is transparant over herkomst en manier van produceren van onze producten. Wij maken zelf niets. We kopen het in bij onze leveranciers. Die selecteren we zorgvuldig. In 2024 hebben we afscheid genomen van een merk dat soft trainers (snoepjes) verkoopt. Dit merk bleek een samenstellingswijziging doorgevoerd te hebben. Daarmee bevatten de snacks ineens chemische bewaarmiddelen. Toen we hier achter kwamen zijn we gelijk gestopt met de verkoop én samenwerking met dit merk. De trainers met de nieuwe samenstelling zijn de winkel niet in geweest.
In de 17 jaar dat Via Natura bestaat is dit niet de eerste keer dat we weigeren een product te verkopen of na een wijziging nog langer in ons assortiment te hebben, hoe populair het artikel ook is. We zullen je hierover ook altijd open en transparant informeren.
Onze filosofie staat als een huis. En dat blijft ook zo. De gezondheid van onze huisdieren staat altijd op nummer 1.
Je kan met een gerust hart bij ons winkelen. In Beekbergen en online zijn al onze producten:
- natuurlijk, hoogwaardig en eerlijk
- zorgvuldig geselecteerd en onderzocht op samenstelling en herkomst
- vrij van onnatuurlijke conserveringsmiddelen of geur-kleur-smaakstoffen
- gezondheid bevorderend
- zo veel mogelijk voeding i.p.v. vulling
- voorzien van persoonlijk advies waar dit gewenst is
De botten van Barkoo waar de ophef over ontstaan is zien eruit als witte kluiven. Ze worden ook wel buffelhuid of kauwstaven genoemd.
Er zijn meerdere soorten kauwartikelen voor honden gemaakt van huid. Hieronder een uiteenzetting en uitleg van het productieproces
Huiden van slachtdieren worden veel gebruikt als kauwmateriaal voor honden. Ik wil graag het verschil uitleggen.
- De kauwproducten die ‘buffelhuid’ genoemd worden, zijn te koop in iedere dierenwinkel, maar ook bij ketens van actiewinkels, tuincentra, doe-het-zelfwinkels en meer. Het is de meest bekende kluif die er is. Buffelhuid komt in ronde staven, knoopbotten, maar ook in de meest bijzondere vormen, zoals een schoentje of in de kerstperiode met groene en rode 'versiering'. Buffelhuid wordt gemaakt van de huiden van veelal koeien (buffels). Het is een bijproduct van de leerindustrie in landen als Thailand en China. De kwaliteitsverschillen zijn enorm. De kluiven worden in sommige gevallen gemaakt van al gelooid leer. Bij dit proces wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën zoals als arsenicum, zwavel, broom, zwavel, ethanol en dergelijke.
Bij sommige worden er bleekmiddelen ingezet waardoor het product lichter gaat lijken.Het is niet ondenkbaar dat dit soort bewerkingen klachten kunnen geven bij onze dieren.
Persoonlijk zou ik dan klachten verwachten op het gebied van maag en darmen en zeker ook neurologische klachten. Hiervan is nooit iets bewezen. Of het echt onderzocht is, is de vraag. Na uitgebreid zoeken in wetenschappelijke artikelen, heb ik niets hierover kunnen vinden.
- Rawhide. Ook een discutabel product omdat het merk en waar en hóe het vervaardigd is enorme verschillen maakt. Vaak betreft het buffelhuid die gebleekt is. Dan kun je ervan uitgaan dat dit ook met dezelfde chemicaliën bewerkt is.
Echt 'rawhide' is een product van de binnenste laag van de runderhuid. Bij buffelhuid gaat dit om de bovenhuid (lederhuid). Het grote verschil is dan ook dat op het kauwen van Rawhide het collageen vrijkomt dat verteerbaar is. Je krijgt geen smerige, natte plakkerige lappen, die verstikkingsgevaar opleveren.- Farm Food Rawhide: FarmFood is een merk dat volledig veilig, zonder chemicaliën en in een Europees land (Turkije) zijn rawhide producten laat maken. Zij geven een garantie en zijn heel open over het productieproces: https://youtu.be/0aJ0ZJLB3hE?si=k5WZ10tJ30sxD24i
Farm Food Rawhide verkopen wij bij Via Natura al ruim 16 jaar. In al die jaren zijn er enkel positieve reacties op gekomen. Eerlijk is eerlijk, niet iedere hond vindt het even lekker. Maar daar wordt hij niet ziek van!
- Dan zijn er de natuurlijk gedroogde huiddelen van
rund,
lam
kalf
geit
konijn
hert
kameel
paard
Deze producten worden langzaam op warme temperatuur gedroogd. NIET bewerkt met chemicaliën. Afhankelijk van hoe de stukken huid gesneden zijn, zijn ze geschikt voor kleine of grote honden. Hoe groter het dier waarvan de huid afkomstig is, hoe groter en harder de kluif. Kamelen- en hertenhuid zijn over het algemeen donkerder en harder dan lamshuid. Je kunt met één blik zien dat dit om een natuurproduct gaat. Soms vind je er nog haren op en de vorm is altijd wat grillig. Je herkent dat het om een oor gaat of een stuk huid van de kop. De geur is overigens ook heel natuurlijk ;)
Deze natuurlijk vervaardigde (kop)huiden worden gedroogd en gesneden in Europa en hebben dus geen chemische bewerkingen gehad!
Goed om te weten dat er in Europa steeds strengere eisen gesteld worden aan de voedingen voor honden en katten. Deze bestond al m.b.t. de voedingsstoffen in voeding zoals brok- en blikvoeding. (wat moet het minimaal bevatten om je dier gezond te voeren). Er wordt ook gewerkt aan strengere wetgeving m.b.t. welzijn van onze huisdieren. Hopelijk nemen ze in de toekomst niet alleen de voedingen, maar ook de snacks hierin mee.
Via Natura vindt het belangrijk om precies te weten wat er in de producten zit die wij adviseren en verkopen voor jouw huisdier. Zeker niet alles komt door onze strenge en zorgvuldige selectie. Of het nou voeding, supplementen, snacks, ons speelgoed, bedden, riemen of tuigjes betreft, de producten die wij verkopen moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn, zonder chemische stoffen en gezondheid bevorderend!
Mede dankzij onze filosofie en consequente keuzes hierin, wonnen wij in 2017 de titel ‘Beste dierenspeciaalzaak van Nederland’.
© Via Natura - Tante Roos - januari 2025